Savršeno upravljanje

Izvanredna kontrola putanje skija

Nevjerovatno
OŠTRI RUBNICI

Zahvaljujući posebnom postupku brušenja

PRECIZNA OBRADA

Povećana trajnost skija i snowboarda


TOP SKI SERVIS

Servisiranje opreme za skijanje.

Izuzetno velika preciznost obrade skija garantira najmanje trošenje klizne plohe i rubnika, vrlo oštre rubnike i fino obrađenu kliznu plohu. Rezultat je velika lakoća upravljanja skijama, maksimalno hvatanje rubnika u zavojima i najbolja klizna svojstva tako obrađene klizne plohe.

Zašto Top Servis?

  • Smanjeno trošenje skija
  • Bolje dršanje rubnika skija
  • Bolja klizna svojstva
  • Predvidivo ponašanje skija
  • Lakše upravljanje
  • Povećana sigurnost

O servisu


Kako servisirati skije?

Kada govorimo o servisu skija, čujemo mnogo različitih mišljenja. Kad istim tim ljudima damo skije na servis, s pravom očekujemo da svoje teorije potvrde u praksi. Nažalost rezultati su gotovo uvijek razočaravajući. Nije dovoljno skije "propustiti kroz mašinu", "povući kante" i sl. Osim što treba znati što i kako napraviti, potreban je i kvalitetan alat. Strojevi moraju biti dovoljno precizni. Standardni strojevi, nažalost to nisu niti približno. Što je još nevjerovatnije, što su takvi strojevi više automatizirani, to su manje precizni. Tako se često dešava da automatski stroj za obradu skija, skida previše materijala na nekim mjestima i time uništava skije. Nerijetko, već nakon par servisa na nekim mjestima nema više rubnika ili podloge.

Pod kojim kutovima brusiti?

Često čujemo da bočnu stranu rubnika skije treba brusiti pod kutom 89, 88 ili za trke 87 stupnjeva. Jeli to tako?
Kad bi se sve svodilo na prebacivanje gumba na određeni kut, problema nebi bilo. Ali stvari su malo drugačije. Suprotno uvriježenom mišljenju, taj bočni kut neigra veliku ulogu. Točnije, nitko nemože osjetiti razliku od 5 stupnjeva. Testirano na reprezentaciji Francuske. Ali gotovo svi serviseri su uvjereni da je to najbitnije. Čak i mnogi serviseri u svjetskom kupu! Mi brusimo na 88 ili 87 stupnjeva i preporučamo da se brusi uvijek pod istim kutom, kako se nebi nepotrebno trošili rubnici. Bazni kut rubnika je najvažniji, iako ćete rijetko čuti o tome ( između ostalog i zbog toga što ga je teško precizno izvesti). Bilo koji skijaš osjeti razliku od pola stupnja na rubniku sa strane klizne plohe. Izuzetno je važno i kako je obrađen rubnik sa donje strane ( finoća obrade, prijelaz klizna ploha/rubnik...). Po toj strani klizi odstrugani snijeg / led. Bazni kut bi trebao biti između 0,5 i 2 stupnja. Mi brusimo na 0,55 stupnjeva i preciznost je u granici jedne desetinke stupnja.

Ručni servis skija?

Ručni servis nemože ništa riješiti na skijama. Ručno se ništa nemože napraviti sa strane klizne plohe, osim voskanja. To jednostavno nije moguće. Samozvani serviseri koji rade ručno, mogu jedino naoštriti rubnike sa strane, što nema gotovo nikakvog efekta. Da bi se uopće dobila iluzija oštrih rubnika ( na dodir, a na skijenju nema nikakvog efekta), previše skidaju materijala na rubnicima i time ih nepotrebno troše. Mi skije obrađujemo na strojevima koje smo sami razvili i izradili. Preciznost naših strojeva višestruko nadmašuje bilo koji stroj iz standardne ponude.Naše iskustvo i znanje garantiraju, u svakom pogledu, najkvalitetniji i besprijekoran servis. I to baš svaki puta.

Možete li skijati na skijama pripremljenim za svjetski kup?

Naravno. Bez ikakvog problema možete skijati na skijama pripremljenim za utrke svjetsog kupa. Zašto? Pravilno nabrušene skije moraju omogućiti maksimalno držanje na tvrdim podlogama. Znači da rubnici moraju biti maksimalno oštri. Za utrke vrijedi isto, znači nemogu biti još maksimalnije oštri. Rubnici se trebaju tako obraditi da ne vuku skiju u stranu i omogućuju lako vođenje skije. To je jednako bitno na svim razinama skijanja.

Sigurnost na skijanju

Od najveće važnosti za sigurnost na skijanju jest upravo ispravan servis skija. Da bismo se mogli sigurno zaustaviti, skije trebaju oštre rubnike. Istovremeno, rubnici moraju biti tako obrađeni i postavljeni, da niukom slučaju ne ometaju putanju skija. Ispravno nabrušeni rubnici, omogućuju savršenu putanju skije u zavoju, bez iznenadnih povlačenja u stranu i savršenu kontrolu skije.


Važno!


Znate li?

Za većinu padova krive su skije koje nisu servisirane ili su loše servisirane. što je još gore, to su uglavmom padovi u težim prilikama (veća brzina, tvrda ili zaleđena staza...). Kod carving skija, pravilan servis skija je izuzetno važan.